Kan man godt leve et liv med overvægt og samtidig være sund? - Det korte svar er ja!
De fleste af os danskere har hørt eller lært, at tyk er lig med usund. Nyere forskning viser imidlertid, at det faktisk ikke forholder sig sådan. Nysgerrig? – Så læs med her
Ligesom vi fødes med forskellig øjenfarve, hudfarve, højde og krøllet eller glat hår, så ligger det også indlejret i vores arvemateriale, hvilken kropsvægt vi har i voksenlivet. Det betyder samtidig, at mennesker med høj vægt ikke selv er skyld i deres kropsstørrelse.
Rekord i at stigmatisere
I Danmark har vi rekord i at diskriminere og stigmatisere mennesker med høj vægt. Det viser en ny undersøgelse blandt 30 andre lande, vi kan sammenligne os med.
Vi ligger nr. 1, hvilket betyder, at vi i Danmark er dårligst til at være gode ved hinanden på tværs af kropsstørrelse. Det kaldes vægtstigmatisering, og udgør i sig selv et alvorligt sundhedsproblem.
En af de mest opsigtsvækkende nyheder i forskningen i kropsvægt og vægttab er, at man ikke kan tabe sig, og på længere sigt holde vægten nede, ved at dyrke motion og spise færre kalorier. Så hvis man vil lykkes med et varigt vægttab, så er det livslang medicinsk behandling eller kirurgisk behandling.
Dine vaner er afgørende
Den gode nyhed er, at man godt kan leve et langt og sundt liv med en stor krop. Hvis man har 4 gode vaner (motionere, spiser sundt, ikke ryger og kun drikker begrænset alkohol), så er risikoen for at dø for tidligt ikke større hos mennesker med høj vægt i forhold til mennesker med lavere vægt.
I Thisted Kommune har vi, ligesom flere og flere kommuner i Danmark, valgt at være vægtneutrale i vores sundhedstilbud. Det betyder, vi arbejder med mad og måltider, fysisk bevægelse og mental sundhed.
Det handler om at give slip på indre og ydre krav om at være slank, og i stedet fokusere på at være sund. Det gør vi, fordi vi trænger til at få gjort op med stigmatiseringen af mennesker med høj vægt.
Vi har alle ansvar for den mentale sundhed, det er det, vi kalder ”Sund sammen”.